Довідковий центр AUTO.RIA.com

Рус Укр
Назад

Приклади розрахунку вартості розмитнення різних типів транспортних засобів

У даній статті розкажем про приблизні розрахунки вартості розмитнення різних типів транспорту.

Нагадаємо, що обов'язковими платежами при розмитненні є:

  • Мито розраховується як відсоток від оціночної вартості автомобіля (ту, за яку авто було придбано, або отриману зі спеціальних каталогів)
  • Акцизний збір для різних типів ТС налічується по-своєму і залежить від типу ТЗ, об'єму двигуна, його типу (дизельний або бензиновий) віку автомобіля
  • ПДВ - становить 20% від суми оціночної вартості авто + акцизного збору + ввізного мита
  • Митне оформлення

Калькулятор митних платежів

Для попереднього розрахунку, у скільки може обійтися розмитнення мотоцикла, електромобіля, легковика, вантажівки або автобуса, ми створили спеціальний калькулятор митних платежів, актуалізований на 2019 рік, який доступний за цим посиланням.

Як визначається країна походження ТЗ?

На ТЗ, які були зроблені в ряді країн, можуть бути встановлені знижені ставки мита. Автомобіль митницями розглядається як конкретна товарна одиниця, а не продукт певного автобренда, і в залежності від того, де авто було виготовлено і звідки імпортується, за спеціальною методикою буде визначатися його країна походження.

Також необхідно надати підтверджуючі документи - сертифікат або декларація про походження товару, які можна отримати у відповідній установі країни, з якої авто імпортується. Ще кілька слів щодо груп країн: ЄС - країни Євросоюзу; ЄАВТ - Європейська асоціація вільної торгівлі, куди входять Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія.

Як точно визначити, автомобіль легковий або вантажний, електричний або гібрид?

Трапляються спірні моменти, до якої категорії (легкових або вантажних) віднести пікап, якщо в ньому два сидіння в кабіні, а ззаду тільки кузов? Або з якою саме силовою установкою авто буде визнано «гібридом».

У подібних ситуаціях рішення будуть прийматися індивідуально фахівцями митниць, після огляду ТЗ та вивчення документації на нього, керуючись Методичними рекомендаціями класифікації товарів за УКТ ЗЕД.

Вимоги «Євро» для б/в авто в 2019 році

«Прохідними» екологічними стандартами для старих транспортних засобів в 2019 році в Україні є наступні: Легкові: Євро-2; Вантажні: Євро-5; Автобуси: Євро-5, до мототранспорту особливих вимог немає.

Розмитнення мотоциклів в 2019 році

Мито: повна ставка без змін - 10%, на весь мототранспорт з ЄАВТ мито нульова, на мото з Канади - 5%. Більшість типів таких ТЗ з країн ЄС обкладаються нульовим митом, - крім моторолерів (двигуни від 50 до 250 см3) і мотоциклів з двигуном об'ємом від 51 до 125 см3, для яких мито становить 3,3%.

Акциз залежить від типу і об'єму двигуна (по таблиці в ПКУ), його ставки залишилися без змін, як і розмір «стандартного»

ПДВ (20%). З електричними велосипедами і мотоциклами все теж по-старому: акциз фіксований, 22 євро за 1 шт; мито стягується, крім ТС з ЄС і ЄАВТ (0%) і зниженою до 5% мита на мото-ТС з Канади. ПДВ сплачується, 20% від суми (оціночна вартість ТЗ) + (мито) + (акциз).

Розмитнення вантажівок в 2019 році

Принципи нарахування акцизу і ПДВ в цьому році залишилися без змін, як і базові ставки мита. Зміни відбулися в розділі мит на ТЗ з країн ЄАВТ (0%), і з ЄС (від 2,5 до 5%, в залежності від типу ТЗ); мито на вантажівки з Канади нульова, крім групи ТС з повною масою до 5 тонн і об'ємом дизельного двигуна до 2,5 л (6,25%). Розмитнення автобусів в 2019 році Акцизний податок і ПДВ в цьому році «старі», як і повні ставки мита. Знижено мита на автобуси з ЄС (5% для всіх типів, крім тих, що мають дизельний двигун більш 5л, (для них 10%)), і 0% на пасажирські автобуси з ЄАВТ. Також введено в дію наступна черга знижених мит на автобуси походженням з Канади.

Розмитнення автобусів в 2019 році

Акцизний податок і ПДВ в цьому році «старі», як і повні ставки мита. Знижено мита на автобуси з ЄС (5% для всіх типів, крім тих, що мають дизельний двигун більш 5л, (для них 10%)), і 0% на пасажирські автобуси з ЄАВТ. Також введено в дію наступна черга знижених мит на автобуси походженням з Канади.

Розмитнення електромобілів в 2019 році

Електромобілі будуть розмитнюватися із застосуванням нульової мита та без сплати ПДВ. Залишився тільки акциз, розмір якого складе 1 євро за 1 кВт * год ємності тягового акумулятора.

Розмитнення гібридних легкових авто в 2019 році

ПДВ на ці типи ТС стягується в повному обсязі, акциз зафіксований у вигляді єдиної ставки в розмірі 100 євро за один ТЗ. Мито - повна ставка 10%, або ж 0% на авто з ЄАВТ або Канади, і 5% на машини з Євросоюзу.

Розмитнення вантажних електромобілів в 2019 році

З цією категорією не все однозначно. Для уточнення інформації ми навіть зверталися в ГФС за роз'ясненнями, і в результаті нам повідомили, що вантажні електромобілі (на кшталт малих комерційних фургонів Renault Kangoo ZE або Nissan eNV-200) можуть бути віднесені як до «легковим» так і до «вантажним», - все буде залежати від рішення фахівця УКРІНФОРМ, який огляне авто і вивчить супровідну документацію на нього. Якщо ж авто буде розцінена як «вантажне» - доведеться сплатити мито (до 10%) і ПДВ, а ось акциз для групи «вантажні ТЗ - інші» не передбачений. Якщо авто потрапить в категорію «легкові-електро», тоді мито і ПДВ будуть нульові, зате залишиться акциз (1 євро за 1 кВт * год ємності АКБ).

Розмитнення легкових автомобілів в 2019 році

У процедурі митного очищення легковиків відбулося найбільше змін (хоча вони були «узаконені» ще в минулому році, однак для повноти цієї інструкції включимо їх в даний матеріал). Перша зміна - «зсув» вимог відповідності легкових авто нормам «Євро»: тепер можна ввозити машини, які відповідають екостандарти не нижче Євро-2 (за методикою МІУ - зареєстровані вперше не раніше 1.01.1997 р). Мито і ПДВ залишилися незмінними, за винятком наступної черги зниження ставок мита на авто з країн ЄС і ЄАВТ: в 2019 році ставка мита дорівнює 6,3%, а на легковика з Канади мито нульова. Акциз визначається за формулою, в якій враховується вік авто, тип і обсяг двигуна, які множаться на базову ставку (від 50 до 150 євро). До 23 лютого (22.02.2019 - останній день) будуть діяти знижені вдвічі ставки акцизу, скористатися якими можна лише раз при імпорті авто, або «легалізації евробляхі». Розрахувати орієнтовний розмір митних платежів можна скориставшись нашим калькулятором.

«Евробляхи»

З 24 травня почнуть діяти жорсткі санкції щодо тих, хто надалі буде експлуатувати нерозмитнене авто. На таких автомобілістів чекають штрафи до 170 тисяч гривень і конфіскація автомобіля. Виявляти порушників буде поліція, яка вже отримала право зупиняти всі авто на іноземній реєстрації з метою перевірки правомірності його експлуатації. До вказаної дати можна провести «легалізацію» нерозмитненого автомобіля, для чого навіть затверджений спеціальний тимчасовий порядок (+ покрокова інструкція). Звичайний імпорт ( «пригін») легковиків. Формула акцизу і «поріг» по Євро-2 встановлені на постійній основі, тимчасовий статус має лише разова знижка на акциз, яка перестане діяти 23 лютого.

Авто з великими двигунами.

До зміни правил нарахування акцизу за старими, вже скасованим табличних значень, розмір акцизу на легкові автомобілі з двигунами об'ємом більше 3-х літрів міг бути вище вартості цілого авто за кордоном, причому, в кілька разів. Тепер же, хоч акциз і не копійчаний, авто з великими моторами приганяти куди вигідніше. Більше інформації тут.

Оформлення переобладнання ТЗ з вантажного в легковий

При переобладнанні авто з вантажного в легковий доведеться сплатити акциз, за ​​формулою, яка застосовується при звичайній розмитненні легковиків. Цей принцип буде діяти тільки в тому випадку, якщо в результаті переобладнання отримуємо легкове авто (8 + 1 місце).

Який збір за першу реєстрацію авто потрібно платити в 2019 році?

Перед отриманням українських номерних знаків і свідоцтва про реєстрацію в сервісному центрі МВС, доведеться сплатити ще збір до Пенсійного фонду, розмір якого від 3 до 5% від вартості автомобіля.

Як розраховують транспортний податок в 2019 році?

Якщо у вас є легковий автомобіль віком до 5 років і середньоринкової вартістю не менше 1 564 875 гривень, за володіння таким ТЗ доведеться платити 25 000 гривень транспортного податку, щороку, поки машина не стане старше 5-ти років або її середня ринкова вартість не стане менше зазначеної.

Сертифікація ввезеного автотранспорту

Це ще одна процедура, схожа на техогляд, яку потрібно здійснити до реєстрації «свіжопригнаного» або «легалізованого» легковика, яка раніше експлуатувалася на Єврономер. Процедура платна і вимагає подачі автомобіля в орган сертифікації. Установи, які мають діючі дозволи на проведення сертифікації колісних транспортних засобів перераховані на сторінці Мінінфраструктури.

Якщо у Вас виникають труднощі на будь-якому етапі роботи з сайтом, Ви можете звернутися в Службу турботи про користувачів через форму, яка знаходиться внизу сторінки.

Завжди раді Вам допомогти.

Ця стаття була корисна для вас?
Ми раді, що змогли допомогти Вам!
Дякуємо за відгук.
×
Допоможіть нам поліпшити статтю.
Якщо у Вас є пропозиції, як можна зробити статтю більш корисною, розкажіть нам про це - залиште свій відгук і ми обовʼязково його врахуємо!
Вибачте, під час відправки сталася помилка, спробуйте, будь ласка, ще раз.