Довідковий центр RIA.com

Рус Укр
Назад

Як працює текстовий пошук?

Текстовий пошук - автоматизований пошук при якому програма шукає в безлічі пропозицій ті, які відповідають ключовим словами (запитам). При цьому пошук ведеться не тільки по імені (заголовку) оголошення, але і по його вмісту (опцій, опису).

Текстовий пошук на RIA.com видає результати за принципом релевантності.

Що таке релевантність?

Релевантність (утворено від англійського relevant - відноситься до справи) - це ступінь задоволення користувача показаними в відповідь на його запит результатами.

Вираховується релевантність за допомогою алгоритмів пошукових машин. Відповідно, порядок видачі оголошень в пошуковій видачі залежить від даних алгоритмів.

Релевантність залежить від таких факторів:

  1. Як часто зустрічається слово? Чим частіше - тим більшу вагу воно має. Оголошення містить п'ять згадок слова (терміна) буде більш доречна (одним з перших з'явиться в пошуковій видачі), ніж оголошення містить одне таке слово.

  2. Наскільки довге поле (заголовок, опис). Слово, яке зустрічається в короткому поле має велику цінність, ніж той же слово зустрічається в довгому поле.

  3. Як часто зустрічається слово в безлічі оголошень. Чим частіше - тим меншу вагу воно має. Слово, яке зустрічається у багатьох публікаціях має меншу вагу, ніж те, яке зустрічається рідко.

Як формується пошукова видача при текстових запитах?

При звичайному типі сортування сторінка з результатами пошукової видачі виглядають так:

на початку - блок "ТОП оголошення" - це дві пропозиції з наівишім рівнем ТОП за даним текстовому запиті, далі йдуть звичайні оголошення (по 10, 20,30,50 або 100 на сторінці).

Оголошення з ТОП не виключаються з основної видачі, а відображаються в спеціальному блоці.

У блоці "ТОП оголошення" відображаються по дві пропозиції в порядку убування рівня ТОП.

Щоб потрапити на першу сторінку перегляду потрібно бути одним з двох лідерів в рейтингу ТОП оголошень, щоб на другу - третім і четвертим відповідно.

Наприклад, на першій сторінці в даному блоці будуть оголошення з 30 і 27 рівнями ТОП, на другий - з 25 і 22 рівнями, на третій - 20 і 19 і так далі.

На наступних сторінках перегляду буде збережена така ж логіка виведення пропозицій товарів і послуг.

Ця стаття була корисна для вас?
Ми раді, що змогли допомогти Вам!
Дякуємо за відгук.
×
Допоможіть нам поліпшити статтю.
Якщо у Вас є пропозиції, як можна зробити статтю більш корисною, розкажіть нам про це - залиште свій відгук і ми обовʼязково його врахуємо!
Вибачте, під час відправки сталася помилка, спробуйте, будь ласка, ще раз.